Home Recensie; Als de Boeddha zou daten

[vorige pagina]

Als de Boeddha zou daten, een spirituele liefdesgids

Charlotte Kasl
Uitgeverij Altamira-Becht, Haarlem 2009. ISBN- nummer 978-90-6963- 837-9


Hoe vind je een nieuwe liefde in je leven en wat houdt het in om vanuit een boeddhabewustzijn te daten? Op welke manier kun je jouw zoektocht naar liefde begrijpen als een weg naar zelfinzicht en – vervulling? Hoe blijf je trouw aan je persoonlijke spirituele reis, je nieuwsgierigheid en compassie? Waarin leidt je intuïtie jou bij het vinden van je ideale partner?

Het boeddhisme is een levensfilosofie waarin onze praktische manier van leven niet is gescheiden van het spirituele pad. Vrij te zijn van illusies en angst. Ruimte biedend zodat mededogen en liefdevolle vriendelijkheid in al onze relaties kunnen doordringen. Rumi illustreert dat het soefisme ons aanmoedigt open te staan voor onze hartstochten- in de zee te duiken en één te worden met de schoonheid en de kracht van de golven.

Boekcover; Als de Boeddha zou daten door Charlotte Sophia KaslZet alles op het spel voor de liefde…
Halfslachtigheid voert niet naar majesteit.
Je gaat op weg om God te vinden,
maar vervolgens verwijl je steeds geruime tijd
op pleisterplaatsen van laag allooi.
Duik in de oceaan,
vertrek en laat de zee jou zijn..
 

‘Als de Boeddha zou daten’ combineert  boeddhistische, soefi-en andere spirituele tradities om aan te tonen hoe je op een waarachtige manier een partner vindt zonder jezelf te verliezen. Door je wens te formuleren tegenover het universum; door je te laten leiden door je hogere zelf en niet door je ego. Door op zoek te gaan naar je ware gelijke, trouw te zijn aan je eigen spirituele pad en de balans te vinden tussen geven en nemen.

De schrijfster put ook uit eigen ervaring: “ Ik heb jarenlang gedacht dat ik voorbestemd was om alleen te zijn. Het verlangen naar een dierbare partner die me op het spirituele pad zou vergezellen bleef. Mijn zoektocht gaf me inzicht dat je niet alleen hoeft te zijn. Blokkades bestaan in je geest  en je mag jezelf toestaan te geloven dat je een relatie mag hebben. Zonder garantie dat je iemand vindt, maar je zendt in elk geval duidelijke signalen uit”.

Deze spirituele liefdesgids heeft humor en is heel praktisch; het staat vol oefeningen en tips om je onderweg te helpen. Vragen stellen om elkaar met open blik en een open geest tegemoet te treden: Wie ben jij; wat vind je leuk, begrijp ik je goed, wat helpt om je bemind te voelen, hoe zullen we conflicten ter sprake brengen? Stilstaan bij uitspraken die we gebruiken om onszelf voor de gek te houden in een relatie: het gaat al beter; niemand is volmaakt; zij heeft een moeilijke jeugd; ik weet dat hij echt van me houdt, hij kan het alleen niet zo goed tonen; zij heeft zoveel potentieel; ik weet zeker dat het beter zal gaan. Keuzes die je kunt maken als je geneigd bent hard weg te lopen: geef de ander de schuld en zoek bewijs voor je mening dat er iets mis is met de ander. Of je schrik te verdragen en uitzoeken wat er onder de neiging om weg te lopen ligt. Het boek geeft geen snelle oplossingen of de volmaakte relatie die zoveel datingboeken garanderen. Het biedt de lezer meer dan een Venus meets Mars-oplossing.

Een prachtig advies als besluit: ga nooit aan je eigen gezonde verstand, waarnemingsvermogen en intuïtie voorbij. Mensen op het spirituele pad staan open voor informatie en begeleiding, maar uiteindelijk is onze innerlijke wijsheid onze gids. Voor alle mensen die op zoek zijn naar liefde op een spiritueel pad of die dit binnen hun relatie willen activeren, is ‘Als de Boeddha zou daten’ een echte aanrader!

Charlotte Sophia Kasl is praktiserend psychotherapeut en Reiki-healer. Ze geeft al meer dan twintig jaar workshops en lezingen. Zij schreef o.a. ‘If the Buddha married’, ‘Women, Sex and Addiction’. Door haar langdurige betrokkenheid bij feminisme, oosterse spiritualiteit en alternatieve geneeskunde getuigt haar werk van een krachtige holistische benadering.‘Als de Boeddha zou daten’ is haar eerste boek in een populaire serie over spiritualiteit en relaties.

April 2009
Lennie Haarsma

[vorige pagina]