Home Recensie-De-tien-geboden-door-Arjan-Visser

[vorige pagina]

De tien geboden, gesprekken over spiritualiteit

Arjan Visser
Uitgeverij Paradigma, 2010. ISBN-nummer: 9 789049 960353

In De Tien geboden, gesprekken over spiritualiteit, zijn 16 gerenommeerde interviews geselecteerd. De bundel bevat zeer persoonlijke gesprekken over spirituele groei en religieuze kwesties. Deze interviews verschenen vanaf 1998 – 2010 in het dagblad Trouw. Met de bekende 10 geboden als richtsnoer, waarbij zowel de katholieke als protestantse variant werd gehanteerd, geeft dit oer-Hollandse dagblad ruimte aan het gehele spirituele spectrum van geloven in God, in Niets en Iets.

Boekcover; De tien geboden, gesprekken over spiritualiteit door Arjan Visser. Uitgeverij Paradigma, 2010.Dat de bekende ‘voorvechters’ op het gebied van religie zoals Ad Simonis, Jacobine Geel en Anselm Grün in God geloven zal niemand verbazen. Politicus Ronald Plasterk alsook essayist Theodore Dalrymple, bekend om zijn onorthodoxe opvattingen over heroïneverslaving, geloven in niets.

Schrijvers als Louis Tas en Geert Krimpen geloven in iets. Dat geldt ook voor de oprichtsters van het spirituele luxetijdschrift Happiness Inez van Oord en de schrijfster van de komeetachtige opkomst van The Secret. Het bestaan van dit tijdschrift en dit spirituele zelfhulpboek verbindt dingen die voorheen als strikt gescheiden of zelfs paradoxaal werden gezien, zoals spirituele en materiële overvloed, of wijsheid en glamour.

Indrukwekkend en om over na te denken zijn de associaties bij de tien geboden van geïnterviewden. Voor Ad Simonis is God de bedding van zijn leven, hij is dankbaar voor de gave van het celibaat, maar vindt het van de grootste domheid getuigen als hij zou beweren geen begeerten in zichzelf te ontwaren. Theodore Dalrymple is openhartig over het vijfde gebod: ‘eer uw vader en uw moeder’. Hij vertelt dat hij geen gelukkige jeugd heeft gehad en van zijn vader juist geleerd heeft hoe hij zich niet moest gedragen. Louis Tas gaat ervan uit dat beeldende kunst het goddelijke niet raakt, maar zelfs het goddelijke is. Karen Armstrong, een van de meest vooraanstaande commentatoren van religieuze kwesties, spreekt wijze woorden over het achtste gebod: Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen. Zij vraagt zich af wat kan worden verstaan onder het spreken van de waarheid. “Mensen spreken vaak niet de waarheid en maken een verhaal grappiger of vertellen het zo dat ze er zelf beter uit te voorschijn komen. Dat geldt zeker ook voor mij. Ik vind eigenlijk dat we minder moeten praten. Dat we stiller moeten zijn. Dat we langer moeten nadenken voor we iets zeggen. Ik vind dat we in een kletsmaatschappij leven, waarin iedereen voortdurend lucht lijkt te moeten geven aan zijn emoties of ongefundeerde meningen over van alles en nog wat…..”.

Nu een nieuwe regering met gedoogsteun van de PVV – een partij met ongefundeerde meningen over de islam- werkelijkheid lijkt te worden hoop ik dat er snel een boek komt dat tot doel heeft een brug te slaan tussen de islam en de ons meer bekende westerse godsdiensten.

Arjan Visser werkt als journalist voor Trouw, de Varagids, Hollands Diep en Vrij Nederland. Hij schreef eerder een drietal romans waaronder de roman De laatste dagen, die bekroond werd met een tweetal literaire prijzen. Een nieuwe bundel van De Tien geboden, waarin gesprekken met cabaretiers, is in voorbereiding.
 

Oktober 2010
Lennie Haarsma

[vorige pagina]