Home Recensie-dood-spoor

[vorige pagina]

Dood spoor

Aart van Dam
ISBN 978-90-9024309-2

 1. Is het boek ook geschikt voor lezers jonger dan 15 jaar?
  Nee
 2. Welke moeilijkheidsgraad is op het boek van toepassing?
  Toegankelijk
 3. Is het boek een roman, novelle of verhalenbundel?
  Roman over de treinkaping en bezetting van een basisschool door Molukkers in 1977.
 4. Beknopte omschrijving van het thema/onderwerp:
  Dood spoor gaat over de treinkaping bij de Punt en de schoolgijzeling in Bovensmilde door Molukkers in 1977. De roman is gebaseerd op concrete feiten.
 5. Bent u van mening dat uw visie getoetst moet worden aan die van een andere recensent?
  Nee

Boekcover; Dood spoor door Aart van DamAanschafinformatie
Dood spoor is een boeiend, emotioneel en niet-bevooroordelend verhaal over het drama van 1977. Op 23 mei van dat jaar dwingen gewapende en gemaskerde Molukse vrijheidstrijders een trein tussen Assen en Groningen tot stilstand en gijzelen een deel van de passagiers. Tegelijkertijd wordt door een andere groep in het Drentse dorp Bovensmilde een basisschool overmeesterd en 120 kinderen in gijzeling genomen.
Doel van de gijzeling is de Nederlandse regering te dwingen eerder gevangen genomen kameraden vrij te laten, de relatie met hun vijand Indonesiƫ te herzien en een vrije, onafhankelijke Zuid-Molukse staat te erkennen.

Dood spoor beschrijft de periode van 23 mei tot op 11 juni op gewelddadige wijze een eind aan de kaping wordt gemaakt vanuit steeds wisselende invalshoeken. Naast gebeurtenissen rondom de school, het crisisoverleg in de regering en de (bemiddeling door onderhandelaars vanuit de) Molukse gemeenschap in Nederland, komt het leven in de stilstaande trein het meeste aan bod. Hierin vervullen vijf gegijzelden een belangrijke rol. De zakenman Joop Karremans met zijn uitgesproken mening over de Molukkers, de student Jacob Stam, die gaandeweg begrip ontwikkelt voor de Molukse vrijheidsstrijd, de jonge studente Mariska Peeters die vooral angstig is, Nelleke de Graaf, die diepgaande gesprekken voert met Lex, de kapingsleider en Elma van Beest die vanwege haar medische kennis tot dokter van de trein wordt gebombardeerd.
De titel van het boek is treffend gekozen: overleg met kapers en bemiddelingspogingen hebben geen succes en bevinden zich op dood spoor. De uiteindelijke overmeestering van de kapers heeft de dood van een gegijzelde en 5 Molukkers tot gevolg. Met Dood spoor laat van Dam een tragische geschiedenis herleven, die zich afspeelt in de woelige jaren ’70 waarin kapingen en ontvoeringen om politieke doeleinden doorlopend het wereldnieuws bepaalden.

Aart van Dam schreef eerder twee oorlogsromans. De Oversteek gaat over de landing van de geallieerde troepen in Normandie in 1944. Jacht op de oceaan vertelt het verhaal van een Duitse plattelandsjongere aan boord van het oorlogsschip de Bismarck in 1941.

Bibliotheekadvies
Dood spoor is uitgegeven in eigen beheer door de auteur: uitgeverij ‘Aart van Dam Media’.
 
juli 2010
Mr. H.M.C.Haarsma

[vorige pagina]