Home Recensie; Harem

[vorige pagina]

Harem

door Ronald Giphart
2015, uitgeverij Podium

'Mijn vader werd geboren in 1973 in Amsterdam. Volgens mensen die ik er later ook sprak waren de jaren zeventig in Nederland het eindpunt van de beschaving. Nergens op aarde was de welvaart, voorspoed en vrijheid zo groot'.

Aan het woord is Liam, de 20- jarige zoon van McDonald Hope, roepnaam Mac. In een Zweedse berghut beschrijft Liam de familiegeschiedenis van zijn vader, een wereldberoemde fotograaf met zijn geliefde Hasselblad.
Boekcover - Harem, door Ronald GiphartMac staat bekend om zijn vrijgevochten, liberale en gedreven levensstijl. In de Melkerij in Stockholm vindt een belangrijk deel van het leven van Mac plaats: ' In de roemruchte, hectische begintijd was de Melkerij - een voormalige melkfabriek- het decor van een langdurige feestelijke logeerpartij. Hoewel Mac het gebouw bezat, was het zijn beste vriend Hampus die de voortrekkersrol vervulde en tentoonstellingen, poezieorgies en concerten organiseerde. De Melkerij werd een magneet voor extravagante schoolmeisjes, wereldbestormende kunstenaars, protestzangers, anarchisten, dandy's die het woord bohémien niet kenden, regelrechte mafkezen, driftkikkers, dragqueens, samenzweerders, meeslapers en torenblazers. Er traden bandjes en dj's op. Mac maakte foto's van de bands. De legendarische harem van Mac bestaat uit Liam's moeder Freija, zijn assistente Tilda en de jonge Nina.
Liam baseert de geschiedenis van zijn vader op brieven, gesprekken, foto's en zijn eigen verbeelding. De roman kent veelvuldig tijd- en perspectiefwisseling. Naast mooie scenes waarin de liefde wordt bedreven.
Giphart wordt als schrijver veelvuldig geassocieerd met seks en joligheid. Met zijn nieuwste roman Harem overtreft hij zichzelf. Het resultaat is een ontroerende roman over liefde en vaderschap.

Ronald Giphart (1965) schreef bestsellers als ' Ik ook van jou', ' Giph' en ' Ik omhels je met duizend armen'.

 

Lennie Haarsma
April 2015

[vorige pagina]