Home Recensie Kinderschrik

[vorige pagina]

Kinderschrik

door Vonne van der Meer en Jozef Willems

boekcover kinderschrik

Seksueel misbruik in de katholieke kerk staat volop in de belangstelling. Het roept veel herinneringen op bij slachtoffers. Als Jozef Willems in 2009 z’n 60e verjaardag viert, confronteren gasten hem ongewild met een vreselijke herinnering uit zijn jeugd die hij 50 jaar lang had weggestopt: het misbruik door frater S. Een van zijn vrienden komt verkleed als Sinterklaas binnen en vraagt Jozef bij hem op schoot te komen zitten. ‘De geur van zijn toog en het op schoot zitten maakte dat ik door mijn eigen vloer heen zakte’, aldus de schrijver. Samen met Vonne van der Meer schreef hij kort daarop het boek’ Kinderschrik’. Het boek is een tweeluik over de beleving van die verjaardag. Door de ogen van de jarige zelf en door de gast Vonne van der Meer die meehielp het feest voor te bereiden. ’Het boek heeft me verlost van een akelige eenzaamheid’, vertelt Jozef.
De titel ‘Kinderschrik’ is mooi gekozen. Het is een fenomeen uit de volkscultuur om kinderen schrik aan te jagen dat er hen iets ergs te wachten staat als ze bv hun bord niet leegeten.

Vonne van der Meer is een schrijfster van romans, verhalenbundels en novellen. Zij is o.a. bekend van het boek ‘Eilandgasten’.
Jozef Willems vertelt in de aangrijpende documentaire ‘Jongens van Rua’ van Koen Verbraak openhartig over het misbruik in zijn kinderjaren in het katholieke internaat in ’s Heerenberg. Voor meer informatie www.kleineboekjes.nl

 


Voorjaar 2012
Mr. H.M.C.Haarsma

 

[vorige pagina]