Home Recensie-Mindfulness

[vorige pagina]

Mindfulness, in de maalstroom van je leven

Edel Maex
5e bijdruk 2007, Uitgeverij Lannoo, ISBN- nummer 9 7890209 6516 2


Waarom schrijft een psychiater over mindfulness, ook wel aandachtsmeditatie genoemd? Hoe komt het dat ik deze term steeds vaker hoor als het gaat om stressreductie en omgaan met pijn? En wat maakt mij enthousiast over de acht weken durende training over mindfulness en het omgaan met mijn eigen stress?
Boekcover; Mindfulness, in de maalstroom van je leven door Edel MaexEdel Maex is gevormd door de zenmeditatie; het helpt hem bij de dagelijkse confrontatie met menselijk lijden, trauma’s en angst. Zonder zelf opgebrand te raken of af te stompen. Op basis van zijn eigen ervaringen heeft hij de zenmeditatie overgebracht naar een psychotherapeutische context. Al bijna 10 jaar geeft hij trainingen over mindfulness aan een gevarieerd publiek: mensen met kanker, zorgverleners, mensen met chronische vermoeidheid, depressief gedrag en stress.

Mindfulness vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. Met een milde open aandacht aanwezig zijn bij wat nu is. Het leert je in vrijheid om te gaan met onrust in je leven. Waarom mindfulness om stress te reduceren? Het helpt om de maalstroom van gedachtes te onderbreken; je raakt meer en meer vertrouwd met wat zich in je lichaam afspeelt. Het lichaam is immers de enige stressdetector. En het is echt een andere manier van omgaan met jezelf: voelen en contact houden met je gevoel en tegelijkertijd de vrijheid behouden om ermee om te gaan zonder je erin te verliezen.

Ik ondersteun hartgrondig de adviezen die Maex geeft voor de dagen dat ik het moeilijk heb:

  • Veroordeel jezelf niet, want je hebt het al zwaar genoeg.
  • Beoefen de meditatie van mindfulness: oefening baart kunst.
  • Kies er bewust voor om ruimte te maken om  problemen die op te lossen zijn aan te pakken en te leren accepteren dat er problemen zijn die niet opgelost kunnen worden. Je kunt dit zelf doen maar er ook een ander hulp bij vragen.
  • Wacht niet, maar begin nu. Wacht niet met leven totdat alle problemen zijn opgelost.

Gebeurtenissen die op ons afkomen en stress veroorzaken hebben we niet in de hand. Waar we wel invloed op kunnen uitoefenen is de manier waarop we ermee omgaan. Mindfulness voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven!

Edel Maex werkt als psychiater in het ZNA Middelheim Ziekenhuis in Antwerpen, waar hij al jarenlang trainingen geeft in Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Hij publiceerde eerder bij uitgeverij Lannoo Een kleine inleiding in het boeddhisme.


Oktober 2007
Lennie Haarsma
 

[vorige pagina]