Home Recensie-Rotjongens

[vorige pagina]

Rotjongens, het leven in de jeugdgevangenis

Bibi Dumon Tak
Uitgeverij Athenaeum, Amsterdam, 2007, ISBN-nummer 978 90 253 6318 5

Boekcover; Rotjongens door Bibi Dumon TakVorig jaar schreef Maartje Berger in het oktober-nummer van dit tijdschrift een alarmerend artikel naar aanleiding van het Inspectierapport over veiligheid van jongeren én werkers in de justitiele jeugdinrichtingen. “Problemen tussen jongeren en medewerkers lopen snel uit de hand; er is weinig aandacht voor de opvoeding en behandeling van de jongeren en over het algemeen kan worden gezegd dat er niet wordt gewerkt aan het verminderen van de problemen van de jongeren of aan het verbeteren van hun situatie”, zo luidden de belangrijkste resultaten uit het kritische rapport van de Inspectie Jeugdzorg.

Kinderboekenschrijfster Bibi Dumon Tak miste in de vele verhalen van hulpverleners, gedragsdeskundigen en justitiemensen die zich geen van allen raad weten met de ontspoorde kinderen die in deze justitiele jeugdinrichtingen verblijven de stem van de jongeren zelf. En zo ontstond haar met grote betrokkenheid geschreven boekje met interviews met Sontje, Luciano, Samir, Dorus en vele andere jongeren. In leeftijd variërend van twaalf tot achttien jaar. De gesprekken vonden plaats binnen de muren van de inrichting en daarbuiten. Immers, op een dag mogen de jongeren er weer uit. De verhalen wekken begrip op voor de driijfveren van de jongeren voor het begaan van hun delikt. Om hun trieste bestaan enige inhoud te geven, stonden hun geen aanlokkelijker middelen ter beschikking dan criminaliteit en drugsgebruik. Een enkele jongere brengt zelf nuance aan in zijn verhaal, betuigt spijt en stuurt een brief naar zijn slachtoffer of geeft toe: “Ik had natuurlijk beter kunnen weten”. De verhalen van de jongeren roepen ook veel vragen op. Krijgen alle jongeren, als ze dat willen, überhaupt wel de kans om over hun gedrag te praten om zo hun zelfinzicht te bevorderen. En weet de overheid wel dat je delinquenten niet aan geheime bergplaatsen moet helpen door gevangenissen met systeemplafonds te bouwen?

Bibi Duman- Tak (1964) is bekend van haar non-fictie voor kinderen. In 2006 schreef zij het kinderboekenweekgeschenk Laika tussen de sterren.


Mei 2008
Lennie Haarsma
 

[vorige pagina]