Home Recensie; Tijgers in de nacht

[vorige pagina]

Tijgers in de nacht

door Fiona McFarlane
Uitgeverij Meulenhoff, Amsterdam, ISBN13: 9789029090131

Boek cover - Tijgers in de nacht door Fiona McFarlane

'Ruth werd om vier uur 's nachts angstig wakker en haar wazige brein zei: 'Tijger. Dat was niet ongewoon; ze was aan het dromen. Maar er klonken geluiden in het huis, en toen ze wakker werd, hoorde ze die. Ze kwamen van de andere kant van de gang, uit de huiskamer. Iets groots was bezig zich tegen Ruth's bankstel en televisie te schurken en, vermoedde ze, tegen de tarwekleurige leenstoel die was vermomd als oorfauteuil. Andere geluiden volgden: het gehijg en ademen van een groot dier....'

Met deze openingszin begint Fiona McFarlane haar roman over de 75-jarige Ruth, die in haar eentje met haar katten in een afgelegen huis woont aan de westkust van Australië. Haar man Harry is een jaar geleden overleden en haar twee zoons wonen ver weg. Dan komt op een dag Frida, een exotische vrouw, bij haar op bezoek om zoals ze zegt, namens de regering, voor Ruth te zorgen. Ruth heeft graag gezelschap, is soms verward en blij met de aanwezigheid van Frida. Deze Frida treedt vervolgens kordaat op, neemt de leiding van het huishouden en steeds meer beslissingen voor Ruth. Maar ze blijkt ook eigen belangen te hebben en het is de vraag of Frida het vertrouwen van Ruth verdient.

Ouder worden, eenzaamheid, hunkering naar contact, verlies van geheugen en verwarring van de geest zijn de thema’s van deze ontroerende én spannende roman.

'Tijgers in de nacht' is het debuut van de Australische schrijfster Fiona McFarlane. Zij schreef eerder korte verhalen die o.a. werden gepubliceerd in The New Yorker.

Lennie Haarsma
Augustus 2014

[vorige pagina]